Zaskocz rodzinę, prostym i wyśmienitym deserem !
Krem z białej czekolady z octem balsamicznym N.1 we włoszech „DUE VITTORIE GOLD IGP”
Czas przygotowania: ok. 15 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- biała czekolada,
- gorzka czekolada,
- oliwa z oliwek,
- 3 jajka,
- cukier,
- śmietanka,
- owoce leśne,
- ocet balsamiczny Gold. Kup teraz!
Białą czekoladę połamać na kawałki i włożyć do garnka. Powoli ją stopić na małym ogniu, aby jej nie przypalić. Do wciąż ciepłej czekolady wlać, jednocześnie ją mieszając, oliwę z oliwek (polecamy sycylijską oliwę Moresco). Następnie wbić całe jajka do osobnej miski i zmiksować mikserem. Podczas miksowania stopniowo dosypuj cukier do jajek i miksuj jajka tak długo, aż otrzymasz jednorodny krem. W trzeciej misce należy spienić mikserem śmietanę, dodać ją do wcześniej otrzymanego kremu i wymieszać. Ostatnim etapem jest dodanie przygotowanej białej czekolady do kremu i ponowne wymieszanie, do otrzymania jednorodnego w kolorze i konsystencji pysznego kremu. Po przelaniu go do pucharków, udekorować wiórami gorzkiej czekolady, wybranym owocem, np. polską porzeczką i octem balsamicznym Due Vittorie Gold. Wrażenia smakowe gwarantowane!