Twój koszyk:
Przedstawiamy Państwu naszym największym przedsięwzięciem, nasza oliwa z oliwek z NASZYCH wykupionych oliwek, z antycznych odmian oliwek z wulkanu Etna na Sycylii. Tą oliwą chcemy oferować możliwość próbowania coś ekstremalnie wyjątkowego, co tylko nieliczny mieszkańcy z Etny mogą posmakować z rodziną.
Oliwa posiada Gwarancje TEKNAFOOD oraz certyfikat BIO, cały proces powstania jest kontrolowany oraz mamy podgląd do naszych drzewek oliwnych i znamy wszystkie wydarzenia związane z drzewkami (pielęgnacja, przechowywanie na zimę, kwitnięcie, zbiory itd.).
Każdy zbiór tłoczony jest ręcznie w ciągu 24 godzin od zerwania oliwek średnio z 100kg oliwek uzyskujemy 12-15L oliwy.
Tłoczone w tradycyjnej prasie mechanicznej nie są filtrowane, a poddawane dekantacji, która trwa 2 lub 3 miesiące. Poziom kwasowości zależy od konkretnego zbioru, jednak nigdy nie odbiega od przyjętych norm dla danego rodzaju oliwy z oliwek, a żyzna gleba wulkaniczna sprawia, że sprowadzane przez nas produkty zawsze osiągają najniższe wartości. Głębia samej oliwy potrafi delikatnie podkreślić smak potrawy lub nadać całkowicie innego charakteru przygotowanym daniom — wszystko zależy od tego, którą oliwę wybierzesz.
Dokładamy wszelkich starań, aby nasz asortyment odpowiadał nawet najbardziej wymagającym Klientom. Oliwy importujemy bezpośrednio od producenta, dlatego mamy pewność zachowania odpowiedniej temperatury podczas przewozu, a także wyboru produktów z najdłuższą datą przydatności do spożycia. Sprowadzamy oliwę z oliwek w butelkach oraz eleganckich puszkach o pojemności 1l, 5l, 3l. Sycylijska oliwa z oliwek najlepiej smakuje podawana na surowo, jednak można na niej smażyć do 210 °C.
Wysokiej jakości włoska oliwa z oliwek to cenne źródło niezbędnych dla organizmu człowieka tłuszczy i witamin. Dodatkowo wspiera pracę układu pokarmowego ułatwiając trawienie i zwiększa przyswajalność białka czy niektórych witamin. Zachęcamy do składania zamówień.