Po wielu lat selekcji udało nam się znaleźć producenta, który w najlepszy sposób przedstawia produkty z wykorzystaniem PISTACJI z własnych zbiorów ( od 3 pokoleń). Zielone pistacje z BRONTE DOP, są w limitowanej produkcji ponieważ rośną na małym terytorium wulkanu Etny, gdzie znajdują swój idealny na świecie mikroklimat - ziemia wulkaniczna, wiatry morskie, słońce i łagodna zima.
Sekret jakości zielonego złota tkwi w połączeniu między rośliną a szczególnymi cechami glebowymi jak optymalne temperatury, gleba lawowa pokryta korzeniami, zwana "sciara", która w połączeniu z popiołem wulkanicznym Etny umożliwia bujny wzrost rośliny. Minerały zawarte w ziemi wulkanicznej, jak w przypadku naszej oliwy, to idealne składniki odżywcze dla roślin.
Efektem końcowym jest bardzo słodka i aromatyczna pistacja, o doskonałych właściwościach organoleptycznych, odpowiednia zarówno do słodkich, jak i wytrawnych przetworów spożywczych.
HISTORIA
Marka Camuto narodziła się z pomysłu Federico Camuto, młodego agronoma który postanowił założyć własną farmę. Wiedzę i umiejętności zdobył towarzysząc w pracy ojcu oraz dziadkowi, znanym producentom pistacji Bronte od 1974 roku.
Od początku poświęcił swoją energię na uprawę rodzinnej ziemi (pistacje z Bronte, migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie z Etny i drzewa oliwne z Nocellara Etnea), rozszerzając jej zasięg i promując jej owoce poprzez wykonane z nich przetwory. Dla Camuto szacunek i ochrona różnorodności biologicznej Etny są podstawą rolnictwa: w rzeczywistości ziemie uprawne nigdy nie są całkowitymi monokulturami, ale roślinami rosnącymi w synergii z otaczającą je dziką przyrodą.
Stojąc na straży natury marka Camuto trzyma chemię z dala od swoich upraw i produktów. Rozwijając wielowiekową tradycję i poświęcając się heroicznej pracy, miłości do lokalnych upraw oraz szacunku do przyrody.
Camuto to dziś firma zajmująca się nie tylko produkcją, ale również przetwarzaniem surowców na wyroby cukiernicze na bazie pistacji z Etny.
Te wyjątkowe produkty są dziećmi wulkanu oraz niecodziennego rolnictwa. Pistacje są uprawiane na terenach położonych na dużych wysokościach (do 950 m n.p.m.), w trudno dostępnych miejscach, często na stromych zboczach. Cały teren jest ukształtowany przez zastygłą lawę, co utrudnia zbiory.
Nasze surowce są przerabiane tradycyjnymi metodami rzemieślniczym na naturalne pełnowartościowe produkty, co tylko uwydatnia ich oryginalny i czysty smak prosto z ze zboczy wulkanu Etna.