Twój koszyk:

Koszyk jest pusty

Szukaj:

Oliwa z oliwek extra vergine

PRODUKCJA

Rodzinna tradycja kultywowana przez kolejne pokolenia i wieloletnie doświadczenie zdobyte w produkcji oliwy z oliwek, to najlepsza gwarancja dla konsumenta.

Uprawiane na zboczu wulkanu Etna, na Sycylii, na wysokości od 800m.n.p.m do 950m.n.p.m drzewka oliwne gatunku Nocellara Etnea są stale pielęgniowane i sprawdzane pod codziennym nadzorem Federico Camuto, który od lat kontynuje pasje w tworzeniu tego wyjątkowego i zdrowego eliksiru jakim jest oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. 

Oliwki są starannie, ręcznie zbierane, za pomoca małych grzebieni w odpowiedniej porze roku. Dla oferowanego gatunku Nocellara Etnea oraz dla jak najwyższej jakości finalnego produktu, okres zbierania oliwki przepada na początku października. Im wcześniej są zbierane oliwki tym bardziej wartościowa i z mniejszą kwasowością będzie oliwa.



Następnie oliwki trafiają w ciągu 24 godzin od zbiorów, do tłoczni, gdzie zostają oddzielone od ewentualnych gałązek lub liści pozostałych ze zbiorów oraz są dokładnie oczyszcone za pomocą wody, w tym przypadku ze zródła z Etny. 



Przed trafieniem do prasy mechanicznej, oliwki muszą wpierw zostać zgniecione do uzyskania jednolitej masy, w temperaturze 24 stopni Celsjusza.



W najważniejszym etapie, masa z oliwek trafia do prasy mechanicznej, w której maty nylonowe rozdzielają poszczególne piętra tak, aby wyciskać jak najwięcej soku z oliwek.  



W końcowym etapie, świeża wyciskana oliwa z oliwek aby jak najdłużej zachowałą świeżośc, zostaje od razu butelkowana. 

Po butelkowaniu, oliwy zostają wysłane bezpośrednio do kontrolowanego magazynu TEKNAFOOD, bez żadnych pośredników, z jaknajmniejszym śladem węglowym. 


Właściwości zdrowotne

  • Niefiltrowana oliwa jest doskonałym partnerem w walce z cholesterolem, dzięki zawartości polifenoli oraz przeciwutleniaczy.
  • Pomaga w przyswajaniu substancji odżywczych, w szczególności witamin oraz błonnika
  • Uodparnia żołądek w procesie trawienia oraz jest doskonałym wspomagaczem przeciwko zgadze. 
  • Wzmacnia układ odpornościowy, dzięki witaminom A,D i K.
  • Zawiera dużą ilość witaminy E (około 20mg/100g), niezbędną do prawidłowego funkcjonowania serca. Witamina E ma również efekt pielęgnujący i odżywczy dla skóry.
  • Przeciwdziała chorobom nowotworowym czy nadciśnieniu
  • Oliwa ma znakomite działania na włosy, m.in eliminuje łupież 

Zastosowanie

  • Na czco - dla zdrowia
  • Sałatki i sosy
  • Pieczywo & bruschette
  • Pizza
  • Dania na bazie warzyw
  • Mięsa & ryby
  • Marynaty
  • Zupy
  • Majonez

Certyfikaty/wyróżnienia:

Międzynarodowy konkurs oliw w Paryżu AVPA

Nasza oliwa Il Trionfo - zdobyła II miejsce wśród 400 producentów z całego świata!