PRODUKCJA
Rodzinna tradycja kultywowana przez kolejne pokolenia i wieloletnie doświadczenie zdobyte w produkcji oliwy z oliwek, to najlepsza gwarancja dla konsumenta.
Uprawiane na zboczu wulkanu Etna, na Sycylii, na wysokości od 800m.n.p.m do 950m.n.p.m drzewka oliwne gatunku Nocellara Etnea są stale pielęgniowane i sprawdzane pod codziennym nadzorem Federico Camuto, który od lat kontynuje pasje w tworzeniu tego wyjątkowego i zdrowego eliksiru jakim jest oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Oliwki są starannie, ręcznie zbierane, za pomoca małych grzebieni w odpowiedniej porze roku. Dla oferowanego gatunku Nocellara Etnea oraz dla jak najwyższej jakości finalnego produktu, okres zbierania oliwki przepada na początku października. Im wcześniej są zbierane oliwki tym bardziej wartościowa i z mniejszą kwasowością będzie oliwa.

Następnie oliwki trafiają w ciągu 24 godzin od zbiorów, do tłoczni, gdzie zostają oddzielone od ewentualnych gałązek lub liści pozostałych ze zbiorów oraz są dokładnie oczyszcone za pomocą wody, w tym przypadku ze zródła z Etny.

Przed trafieniem do prasy mechanicznej, oliwki muszą wpierw zostać zgniecione do uzyskania jednolitej masy, w temperaturze 24 stopni Celsjusza.

W najważniejszym etapie, masa z oliwek trafia do prasy mechanicznej, w której maty nylonowe rozdzielają poszczególne piętra tak, aby wyciskać jak najwięcej soku z oliwek.

W końcowym etapie, świeża wyciskana oliwa z oliwek aby jak najdłużej zachowałą świeżośc, zostaje od razu butelkowana.
Po butelkowaniu, oliwy zostają wysłane bezpośrednio do kontrolowanego magazynu TEKNAFOOD, bez żadnych pośredników, z jaknajmniejszym śladem węglowym.
Właściwości zdrowotne
- Niefiltrowana oliwa jest doskonałym partnerem w walce z cholesterolem, dzięki zawartości polifenoli oraz przeciwutleniaczy.
- Pomaga w przyswajaniu substancji odżywczych, w szczególności witamin oraz błonnika
- Uodparnia żołądek w procesie trawienia oraz jest doskonałym wspomagaczem przeciwko zgadze.
- Wzmacnia układ odpornościowy, dzięki witaminom A,D i K.
- Zawiera dużą ilość witaminy E (około 20mg/100g), niezbędną do prawidłowego funkcjonowania serca. Witamina E ma również efekt pielęgnujący i odżywczy dla skóry.
- Przeciwdziała chorobom nowotworowym czy nadciśnieniu
- Oliwa ma znakomite działania na włosy, m.in eliminuje łupież

Zastosowanie
- Na czco - dla zdrowia
- Sałatki i sosy
- Pieczywo & bruschette
- Pizza
- Dania na bazie warzyw
- Mięsa & ryby
- Marynaty
- Zupy
- Majonez
