Twój koszyk:

Koszyk jest pusty

Szukaj:

Zielone złoto wulkanu Etna - Pistacje DOP Bronte.

Pistacje z Sycylii

Pośród wielu bogactw kulinarnych Italii, a szczególnie bliskiej naszemu sercu wysypie Sycylii możemy się doszukać małego, niepozornego orzechu – Pistacji.
Pomimo, że występują w wielu miejscach na Ziemi – największy eksport tych orzechów pochodzi z Kalifornii, to jednak najlepsza i najbardziej doceniana odmiana Pistacji pochodzi właśnie z Sycylii, a dokładniej rzecz biorąc z urokliwego miasteczka Bronte leżącego u podnóża wulkanu Etna.

Pistachio, które?

Co ciekawe na samej wyspie występują dwa rodzaje pistacji – Pistacje Sycylijskie oraz właśnie pistacje Bronte.
Z racji, że w naszym asortymencie znajdą Państwo właśnie Pistacje Bronte i wyroby tworzone z nich (np. granola, mąka jak i również kremy) to opowiemy o nich coś więcej.

Pistacja z Bronte


Charakteryzują się one fioletowym kolorem na zewnątrz (jest to spowodowane wysoką zawartością polifenoli – związków chemicznych działających przeciwutleniająco), oraz bardzo intensywną zielenią w środku – jest to zasługą dużej zawartości chlorofilu (zielony pigment roślinny).  Uprawa orzechów na dużej wysokości 850 – 930m.n.p.m. chroni je przed atakami pasożytów przez które, pistacja mogłaby zmienić swój intensywny kolor na żółtawy. 
Kolejnymi atutami które sprawiają, że pistacje z Bronte są tak wyjątkowe jest połączenie kilku czynników.
Wyjątkowy mikroklimat który występuję na Etnie dzięki naprzemiennym ruchom wiatrów z morza oraz z wulkanu. Dzięki tej mieszance wiatrowej występuje inwersja termiczna – w dzień jest ciepło, a w nocy zimno, co zapewnia dogodną temperaturę dla roślin.
Bogatej w minerały gleby wulkanicznej, która wymieszana z resztkami roślina, korzeniami tworzy specyficzne podłoże zwane „Sciara”, która w połączeniu z użyźniającym popiołem wulkanicznym zapewnia idealne składniki odżywcze dla drzewka.
Dojrzałe Pistacje z Bronte są źródłem zdrowych tłuszczów, które wspomagają układ krążenia i zmniejszają poziom złego cholesterolu (LDL), równocześnie zwiększając ilość cholesterolu HDL – dobrego cholesterolu. Do właściwości prozdrowotnych możemy dodać zawartość witamin z grupy B, witaminę E oraz K – witaminy te poprawiają działanie naszego układu nerwowego, mózgu, oczu oraz działają przeciwutleniająco co pomaga organizmowi w redukcji stresu oksydacyjnego. Duża zawartość błonnika wspomaga układ trawienia, a minerały takie jak magnez, miedź czy potas usprawniają działanie wielu funkcji organizmu. Warto również wspomnieć że pistacje mają wysoką zawartość białka roślinnego, co sprawia, że pistacje są ciekawą opcją dla wegan lub wegetarian szukających sposobu na uzupełnienie białka.      

Sagra del Pistacchio

Uprawa pistacji jest głęboko zakorzeniona w mieszkańcach Bronte i stała się częścią ich kultury,
raz do roku we wrześniu lub październiku w miasteczku Bronte odbywa się pistacjowe szaleństwo – Festiwal Pistacji „Sagra del Pistacchio”, który przyciąga rzesze turystów i smakoszy pistacji z całego świata. Poza główną atrakcją jaką są dania i wyroby cukiernicze (oczywiście wszystkie związane z pistacjami), można degustować wina, spróbować innych lokalnych wyrobów, wziąć udział w warsztatach związanych z uprawą lub kulinariami, posłuchać znanych lokalnych zespołów czy po prostu kupić wyroby od miejscowych producentów.

Nasza misja

Jako wielcy fani pistacji wraz z Frederico Camuto – naszym drogim przyjacielem – w poszanowaniu ziemi z której pochodzimy i jej plonów dążymy do nieskazitelności i maksimum smaku naszych tradycyjnych produktów. Oddajemy w Państwa ręce wyroby które są bliskie naszemu sercu (i kubkom smakowym), Abyście mogli poczuć cząstkę naszego dziedzictwa w swoim domu.

Wspólnie życzymy, "buon appetito e salute!" Smacznego i zdrowia!

 Denis & Salvatore Giuffrida oraz producent Federico Camuto