Twój koszyk:

Koszyk jest pusty

Szukaj:

Oliwa z oliwek extra vergine

PRODUKCJA

Rodzinna tradycja kultywowana przez kolejne pokolenia i wieloletnie doświadczenie zdobyte w produkcji oliwy z oliwek, to najlepsza gwarancja dla konsumenta.

Przedsiębiorstwo rolne FRANTOIO EMANUELE składa się z dwóch oddziałów: gaju oliwnego należący do Calogero oraz tłoczni, brata Emanuele.

Uprawiane na zboczu wulkanu Etna, na Sycylii, na wysokości ok. 800m.n.p.m, drzewka oliwne gatunku Nocellara Etnea są stale pielęgniowane i sprawdzane pod codziennym nadzorem właściciela Calogero Catavello, który od lat kontynuje pasje w tworzeniu tego wyjątkowego i zdrowego eliksiru jakim jest oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Oliwki są starannie, ręcznie zbierane, za pomoca małych grzebieni w odpowiedniej porze roku. Dla oferowanego gatunku Nocellara Etnea oraz dla jak najwyższej jakości finalnego produktu, okres zbierania oliwki przepada między październikiem, dla oliw Il Trionfo, a listopadem dla oliw Moresco. Im wcześniej są zbierane oliwki tym bardziej wartościowa i z mniejszą kwasowością będzie oliwa.



Następnie oliwki trafiają w ciągu 24 godzin od zbiorów, do tłoczni, gdzie zostają oddzielone od ewentualnych gałązek lub liści pozostałych ze zbiorów oraz są dokładnie oczyszcone za pomocą wody, w tym przypadku ze zródła z Etny. 



Przed trafieniem do prasy mechanicznej, oliwki muszą wpierw zostać zgniecione do uzyskania jednolitej masy, w temperaturze 24 stopni Celsjusza.



W najważniejszym etapie, masa z oliwek trafia do prasy mechanicznej, w której maty nylonowe rozdzielają poszczególne piętra tak, aby wyciskać jak najwięcej soku z oliwek.  



W końcowym etapie, świeża wyciskana oliwa z oliwek, musi przejść naturalny proces dekantacji, który trwa od 2 do 3 miesięcy. Służy on aby zapobiec zbyt dużym osadąm na dnie butelek, spowodowane tym, że oliwy FRANTOIO EMANUELE nie są filtrowane aby zachowały jak najwięcej wartośći odżywczych. 

Po butelkowaniu, oliwy zostają wysłane bezpośrednio do kontrolowanego magazynu TEKNAFOOD, bez żadnych pośredników, z jaknajmniejszym śladem węglowym. 


Właściwości zdrowotne

  • Niefiltrowana oliwa jest doskonałym partnerem w walce z cholesterolem, dzięki zawartości polifenoli oraz przeciwutleniaczy.
  • Pomaga w przyswajaniu substancji odżywczych, w szczególności witamin oraz błonnika
  • Uodparnia żołądek w procesie trawienia oraz jest doskonałym wspomagaczem przeciwko zgadze. 
  • Wzmacnia układ odpornościowy, dzięki witaminom A,D i K.
  • Zawiera dużą ilość witaminy E (około 20mg/100g), niezbędną do prawidłowego funkcjonowania serca. Witamina E ma również efekt pielęgnujący i odżywczy dla skóry.
  • Przeciwdziała chorobom nowotworowym czy nadciśnieniu
  • Oliwa ma znakomite działania na włosy, m.in eliminuje łupież 

Zastosowanie

  • Na czco - dla zdrowia
  • Sałatki i sosy
  • Pieczywo & bruschette
  • Pizza
  • Dania na bazie warzyw
  • Mięsa & ryby
  • Marynaty
  • Zupy
  • Majonez

Certyfikaty/wyróżnienia:

Międzynarodowy konkurs oliw w Paryżu AVPA

Nasza oliwa Il Trionfo - zdobyła II miejsce wśród 400 producentów z całego świata!