Twój koszyk:

Koszyk jest pusty

Szukaj:

Oliwa z oliwek TEKNAFOOD - antyczne odmiany z Etny

"Każde sadzone nasiono w przywróceniu darów odziedziczonych z natury, jest nadzieją dla przyszłych pokoleń"  cit.Denis Giuffrida

Od ponad 10 lat, z pasją i wielkim zaangażowaniem dostarczamy do Polski najwyższej jakości oliwy tradycyjne z Sycylii, naszym największym spełnieniem od zawsze było posiadanie własnych oliwek, dzięki którym powstałaby nasza oliwa. Taka, która w 100% dopasowuje się do naszych gust,  jako mieszkańców Sycylii a szczególnie z wulkanu Etny, Mamma Etna.

Dzięki rodzinie CAMUTO...

Nareszcie! 

Podczas rozmowy z Federico Camuto, w jednym z jego gajów otoczony pistacjami i migdałami, spostrzeszliśmy nietypowe drzewko oliwne, trochę osamotnione. Zapytaliśmy się co robią te drzewka oliwne w jego gaju... i przyznał nam że posiada między innymi antyczne odmiany oliwek odziedziczone od pradziada, na skraju wyginięcia ponieważ są bardzo trudne w uprawie i mało wydajne.

Od razu zapaliła się nam w głowie lampka, czyżby nasze największe marzenie miałoby się właśnie spełnić? Co moglibyśmy lepszego znaleźć niż antyczne odmiany oliwek z naszej ziemi? 

Tak więc poczuliśmy się w obowiązku ocelenia tych wielowiekowych zagrożonych drzew oliwnych, wykupując wszystkie dostępne oliwki z gaju Camuto.

Teraz są bezpieczne! 

A co najważniejsze, są dostępne, w limitowanych ilościach (tylko 1800L) i wspólnie możemy docenić smak i walory tego wyjątkowego eliksiru zdrowia.

Co mówi Federico Camuto o swojej i naszej oliwie..

"Nasza oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia powstała z chęci zachowania i zwiększenia różnorodności biologicznej naszego terytorium. Prowadzimy nieintensywną uprawę oliwek, która polega na utrzymaniu małych poletek mieszanych, na których rolnicy tradycyjnie sadzili drzewa oliwne wraz z innymi uprawami w celu produkcji domowej oliwy. Naszą misją jest ochrona starożytnej tradycji w celu ochrony bogatej różnorodności i rozwiązłości typowej dla tego terytorium. Ekspansja terytorialna firmy doprowadziła na przestrzeni lat do zwiększenia powierzchni przeznaczonej pod uprawę drzew oliwnych, obecnie zlokalizowanej w trzech różnych gminach obszaru Etny. Oliwki (głównie Nocellara dell'Etna i inne lokalne odmiany) są w całości zbierane ręcznie w różnym czasie, aby zagwarantować odpowiedni poziom dojrzałości, i natychmiast przetwarzane. Ostateczna mieszanka powstaje poprzez połączenie różnych partii pochodzących z różnych gleb, z których każda charakteryzuje się różnymi nutami aromatycznymi, które połączone razem tworzą niepowtarzalny smak oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Camuto".

Nasza misja

Naszym niezwłocznym priorytetem jest ocelenie darów natury, które przetrwały na przestrzeni wieków i są wyznacznikiem najwyższych walorów. 

Będziemy się dzielić wydarzeniami z gaju oliwnego Camuto, skąd pochodzą oliwki do naszej oliwy, tak aby Państwo mogli zawsze być na bieżąco ze zbiorami i wielu innymi ważnymi okresami w roku, które gwarantują wyjątkowość smaku naszej oliwy Bio z parku regionalnego wulkanu Etna.


Wspólnie życzymy, "buon appetito e salute!" Smacznego i zdrowia!

 Denis & Salvatore Giuffrida oraz producent Federico Camuto